SSL certifikat omogoča varno komunikacijo na spletu. Včasih se je ta certifikat po večini uporabljal samo za spletne trgovine sedaj pa je prišlo do novih sprememb, ki bodo na nek način prisilile vse spletne skrbnike, da bodo na svoje spletne strani, bloge in trgovine naložili SSL certifikat. Namreč brskalnik Google Chrome bo po zadnji posodobitvi obiskovalce opozarjal na strani, ki še vedno delujejo na protokolu HTTP, da niso varne »not secure«. To bo pisalo poleg spletnega naslova. Do sedaj se je to prikazalo zgolj na straneh, ki so zahtevale vpis delikatnih podatkov kot so bančne številke, kartice in podobno. Po novem pa bodo prav vse strani, ki ne bodo migrirale na protokol HTTPS označene kot ne varne.

Za začetek se bo ta praksa pojavila v brskalniku Google Chrome vendar kmalu bo sledil tudi brskalnik Mozilla Firefox, Apple Safari in Edge. Ker je SSL certifikat temelj varnosti na spletu vam predlagam, da ga čim prej namestite oz. pozovete skrbnika vašega spletnega mesta da to stori za vas. Le tako boste zaščiteni pred morebitno Not secure oznako, ki bi lahko znižala legitimnost večini spletnih strani. Z uporabo SSL certifikata si boste zagotovili kar 256-bitno enkripcijo ter s tem eno najbolj varnih metod za zaščito podatkov. Že konec lanskega leta je Google napovedal, da ima migracija strani na HTTPS protokol pozitiven učinek na rangiranje v spletnih rezultatih. Tako so na nek način spodbudili lastnike že takrat, da so se začeli nameščati SSL certifikati.

ssl certifikat

Kako do SSL certifikata

SSL certifikat lahko zakupite pri različnih ponudnikih, lahko pa ga tudi namestite kar sami, če vam to funkcijo omogoča ponudnik vašega gostovanja. Tudi njihov brezplačen certifikat bo dovolj, da vaša stran ne bo dobila oznake Not secure.

Pohitite ter namestite svoj certifikat še danes, da ne boste po nepotrebnem izgubili potencialnih strank, ki bi zaradi omenjene oznake namesto vaše spletne strani raje obiskali konkurenčno. Tega si zagotovo ne želite.