Ko se odločite za postavitev spletne strani je dobro vedeti kaj vse potrebujete predno bo vaša spletna stran začela delovati. V prispevku boste izvedeli kako do spletne strani po ugodni ceni.

Za postavitev spletne strani morate prvo razmisliti o tem, kaj boste na vaši spletni strani prikazovali. Bo to predstavitvena stran za vaše podjetje, predstavitev vašega dela ali nek spletni blog z zanimivo vsebino. Na podlagi tega potem izberete prvi a ključni element za začetek izdelave imenovan spletni naslov oz. domeno na kateri bo vaša spletna stran dostopna.

Izbira domene

Ker je posamezna domena unikatna je lahko uporabljena le enkrat. To pomeni, da boste morali pred registracijo preveriti, če je domena, ki jo želite registrirati še prosta. To lahko preverite kar z orodjem za proste domene. Če je  strani poišči proste domene. Če je domena že zasedena lahko še vedno poskusite kakšno drugo domensko končnico. Če ste na začetku izbrali .si lahko poskusite še .com, .net, .info in še mnogo drugih. Če nobena od teh ni prosta pa si boste morali izmisliti novo ime za vašo domeno. Morate vedeti, da je za optimizacijo priporočljivo, da izberete domeno za državo v kateri boste delovali. Torej v našem primeru .si. Vendar nič hudega če ta domena ne bo več prosta. Namreč tudi .com domena je čisto v redu kar se tiče optimizacije.

postavitev spletne strani

Če pa je vaša domena prosta boste lahko začeli s postopkom registracije. Odvisno od končnice, ki ste jo izbrali bo potrebno izbrati tudi registrarja, ki bo domeno za vas registriral. Za .com, info, net lahko na spletu sami registrirate domeno na straneh kot so Godaddy, Reseller Club in podobno, medtem, ko boste morali za .si domeno poiskati podjetje, ki se ukvarja z registracijo domen. V Sloveniji je registrar za .si domene Arnes, vendar lahko izberete kar še nekaj podjetji, ki vam bo v sodelovanju z njimi lahko registriralo izbrano domeno. Naj še omenim, da zakup domene za eno leto (odvisno od domenske končnice) stane od 10 do 20€. Za nekatere domene kot je naprimer .hr se cena giblje tudi preko 110€. Po registraciji domene boste za postavitev spletne strani potrebovali še spletno gostovanje.

Zakup spletnega gostovanja

Gostovanje je spletni prostor na katerega naložite vse podatke za vašo spletno stran oz. blog. Na spletu najdete ogromno ponudnikov spletnega gostovanja z različnimi paketi po različnih cenah. Najcenejša gostovanja lahko zakupite že za 1€ na mesec oz. 12€ na leto. Ta gostovanja so sicer manj zanesljiva vendar kljub temu primerna za manjše spletne bloge in strani za testiranje. Če želite, da bo vaša stran delovala hitro in brez prekinitev je najbolje, da izberete ponudnika, ki vam bo zagotovil kvalitetno gostovanje, po možnosti na hitrih SSD strežnikih. V Sloveniji lahko izbirate med večimi ponudniki. Več o izbiri hitrega in zanesljivega gostovanja si preberite TUKAJ.

Tako ostanete le še korak stran od postavitve spletne strani. Naslednji korak je namreč izbira platforme oz. sistema na katerem bo vaša spletna stran delovala. Morda najbolj poznani sistemi so Joomla, WordPress, zadnje čase pa vse bolj v ospredje prehaja tudi Vix. Izdelava spletnih strani lahko torej temelji na katerem koli od omenjenih sistemov

WordPress spletna stran

Po mnenju mnogih, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani je najbolj primeren sistem ravno WordPress. Ta odprtokodna platforma omogoča nešteto možnosti za postavitev spletne strani bodisi za podjetja, popotnike in blogerje, spletne prodajalce … Omogoča bogato izbiro že v naprej pripravljenih tem, ki jih je možno z določenim znanjem prilagoditi za vsako spletno stran. Na voljo so tako brezplačne teme, ki so primerne za prav vsakega začetnika ter tudi plačljive teme, ki imajo več funkcionalnosti ter tako privabijo več ljudi. Seveda mora imeti tudi taka WordPress spletna stran kvalitetno vsebino saj izgled strani ni vse. Spletna stran je lahko čisto običajna vendar, če ima dobro vsebino, ki bo zanimiva za obiskovalce, bo obisk na tej strani večji kot na marsikateri drugi izredno lepo oblikovani. Postavitev spletne strani se tu šele začne. Ko zakupite gostovanje boste prejeli dostop do strežnika. Po prijavi v strežnik morate namestiti program WordPress, ki ga najdete v nadzorni plošči strežnika. Namestitev je preprosta. Vse kar morate storiti je samo slediti navodilom ter vpisati izbrano uporabniško ime in geslo ter mail za skrbniški račun.

Ko boste to storili lahko vašemu registrarju domene sporočite DNS zapise za domeno, da jo bodo lahko usmerili na pravi strežnik. DNS zapisi so zapisi, ki povejo na katerem strežniku se nahaja vaša domena, da jo lahko spletni iskalniki dosežejo, ko nekdo vpiše v poizvedbo domeno vaše spletne strani. Po parih urah bo vaša spletna stran začela delovati in se boste lahko lotili urejanja. Za postavitev spletne strani morate izbrati temo. Dizajn strani, ki vam odgovarja je odvisen od vaših potreb. V primeru bloga se bo tema močno razlikovala od teme, ki bi jo izbrali v primeru, da bi delali spletno stran za podjetje. Po izbiri teme lahko to namestite tako da v zavihku Teme izbrano poiščete in kliknete na gumb namesti ter nato še na gumb aktiviraj. Osnovna postavitev spletne strani je tako zaključena. Sedaj se lahko lotite urejanja vsebin za spletno stran. Izbira ključnih besed za katere boste pripravili članke. Pri tem si lahko pomagate s spletnim orodjem Google Keyword Planner, ki vam bo omogočil, da za izbrane ključne besede preverite povprečna mesečna iskanja. Na podlagi tega lahko izberete lažje ključne besede s katerimi boste lahko hitreje dosegli rezultate na Googlu. Naprimer ena od besed, ki sem jih izbral je za moj blog je WordPress spletna stran. Sicer ima samo 20 mesečnih iskanj, vendar je preprosta beseda za uporabo v tekstih in dobra izbira za začetno optimizacijo.

Ko je vsebina pripravljena je potrebno spletno stran tudi optimizirati. Optimizacija strani se deli na dva pomembna dela, on-site in off-site. Prvi del je optimizacija na sami strani. Dodajanje meta opisa ter naslova, optimizacija slik, dodajanje grafičnega gradiva … WordPress spletna stran je zelo preprosta kar se tiče tovrstne optimizacije

Več o tem pa v naslednjem prispevku On-site optimizacija spletne strani kjer bomo podrobneje obravnavali pravila ureditve meta opisov in naslovov ter optimizacijo slik.

    Imate vprašanje? Zapišite ga v spodnji obrazec ter nam ga posredujte.

    Strinjam se, da na moj e-mail naslov občasno pošljete zanimivo vsebino s področja izdelave in optimizacije spletnih strani